MORACandida albicans

Dolegliwości, jakie odczuwasz, nie wzięły się z same z siebie. Mają swoją przyczynę, która zaburza funkcjonowanie organizmu i wywołuje przez to chorobę. Już starożytna medycyna chińska opisywała tzw. złodziei zdrowia, czyli właśnie przyczyny chorób, wyróżniając destrukcyjne emocje, wpływy pogody oraz błędy w jedzeniu!  

W zapobieganiu rozwojowi grzybicy układu pokarmowego, głównie jelit bardzo ważny jest sprawny układ odpornościowy. Gdy jednak na skutek różnych przyczyn środowisko jelit zostaje zaburzone, brakuje w nich korzystnej flory bakteryjnej, drożdżaki candida maja okazje do szybkiego wzrostu. 

Pożyteczna flora bakteryjna składajaca się głównie z Lactobactillus Acidophilus chronia ścianę jelira grubego przed zniszczeniem i osiedleniem się w niej chorobotwórczych grzybów.

Zaburzenie flory bakteryjnej, rozwój w niej grzybicy i przedostanie się do innych części układu pokarmowego wywołuje szereg objawów.

 

Objawy grzybicy układu pokarmowego:

biały lub żółty nalot na języku, szczególnie rano

pleśniawki

cuchnący zapach z ust

częste afty

częste bóle gardła

uczucie kluchy w gardle przy przełykaniu

zgaga

wrzody żołądka i dwunastnicy

niestrawności, bóle brzucha i kwaśne odbijanie

biegunki

wzdęcia

cuchnące gazy i stolce o gnilnej lub kwasnej woni

"kozie bobki" lub mazisty śluzowaty stolec

zapalenia jelita grubego, hemoroidy, nadżerki

nadwaga/wychudzenie

liczne alergie pokarmowe