MORACandida albicans

Dolegliwości, jakie odczuwasz, nie wzięły się z same z siebie. Mają swoją przyczynę, która zaburza funkcjonowanie organizmu i wywołuje przez to chorobę. Już starożytna medycyna chińska opisywała tzw. złodziei zdrowia, czyli właśnie przyczyny chorób, wyróżniając destrukcyjne emocje, wpływy pogody oraz błędy w jedzeniu!  

 

Dieta polecana przy grzybicy

Wg książki Andrzeja Janusa „Nie daj się zjeść grzybom Candida”, wyd. IPS, 2011.

 

 

Produkty zabronione


1. cukier (buraczany i trzcinowy), napoje dosładzane cukrem, dżemy, wyroby cukiernicze- czekolada, cukierki, batony, wafle, ciasta, torty, słodkie pieczywo, bułki drożdżowe; napoje gazowane, napoje energetyczne, budynie itd.
2. Produkty z białej mąki pszennej- białe pieczywo, maca z białej mąki pszennej, herbatniki, makarony (za wyjątkiem wykonanych z mąki durum i mąki razowej), naleśniki, pierogi.
3. ryż biały, mączka ryżowa.
4. alkohol wysokoprocentowy, wino, piwo i inne produkty alkoholowe.
5. owoce słodkie np. ananasy, morele, kiwi, nektarynki, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, winogrona, banany, jabłka, śliwki, gruszki, maliny; owoce suszone, kompoty.
6. mleko kupowane w sklepie oraz przetwory mleczne np. Ser żółty, ser biały, ser topiony, jogurt, kefir, maślanka.
7. przyprawy zawierające glutaminian sodu np. Kucharek, Vegeta, sztuczne sosy i buliony) obraz majonez i ketchup.
8. dania gotowe, przyrządzone metodami przemysłowymi np zupy w proszku, zupki chińskie.
9. inne artykuły spożywcze wysoko przetworzone poddane procesowi oczyszczania z otrąb, łusek np. chipsy, płatki kukurydziane, popcorn oraz oleje rafinowane, margaryny.

 

 

Produkty polecane


1. Kasze za wyjątkiem kuskus,
2. płatki zbożowe pełnoziarniste, np owsiane i kukurydziane
3. ryż ciemny, niełuskany- brązowy i dziki,
4. chleb żytni na zakwasie, chleb żytnio-ryżowy na zakwasie, chleb orkiszowy na zakwasie,
5. ryby morskie (za wyjątkiem pangi),
6. mięso (za wyjątkiem tłustej wieprzowiny i kurczaków fermowych),
7. wędliny wiejskie, pieczenie wykonane w warunkach domowych
8. jaja z gospodarstwa wiejskiego
9. produkty mleczne - serwatka, naturalne mleko kozie, mleko surowe i zsiadłe, jogurt i kefir z naturalnego mleka koziego (nie poddany procesowi homogenizacji pasteryzacji),
10. warzywa surowe i gotowane.
11. owoce kwaśne np. grejpfruty i cytryny oraz awokado.
12. Tłuszcze np. olej lniany tłoczny na zimno, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, tran, masło (bez oleju i margaryny), smalec
13. Orzechy (oprócz ziemnych)
14. Ziarna – dyni, słonecznika, siemię lniane
15. Woda mineralna niegazowana lub z filtra o odwróconej osmozie, herbata zielona, biała i czerwona, herbaty ziołowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.